1 kwi 2013

Wielkanocna babka gotowana migdałowa

Wielkanocna babka gotowana 




składniki  na ciasto:
150-200g masła
200g cukru
5jaj
150g mąki pszennej
150g mąki ziemnaiczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyzki amaretto
 ewentualnie aromatu migdałowego
wtedy dodaje 2 łyzki białego rumu.
bułka tarta  do obsypania formy

W wysokim garnku wlewam wodę  tak by sięgała  do 3/4  wysokości formy ,i stawiam na kuchence. Gdy woda  już  zaczyna wrzeć  wstawiam do niej  foremkę z ciastem i przykrywam garnek pokrywką.
(Formę trzeba obciążyć)
ciasto:
Żółtka  ucieram z cukrem i masłem na puszysty krem dodaje make,proszek do pieczenia  ,kilka kropli aromatu, i ubite na sztywno białka    wszystko łącze i wlewam do formy wysmarowanej    tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wstawiam od razu do  gorącej wody  w garnku  i gotuje  ok 1.5 godziny
wyciągam z formy i   polewam polewą czekoladową lub białym lukrem.


Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Podobna stoi i na naszym stole :)
    aaa.. użądlenie pszczoły wszystkim smakowało, bardzo smakowało. Swietny, szybki placek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)super! ciesze się ze smakowało:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Ale baba:-) Wyglada imponujaco, a smakowala pewnie rewelacyjnie.Pozdrowienia ze slonecznych okolic Chicago, a u Ciebie zima czy wiosna?:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. :)już przyszła wiosna:)dziś było słonecznie, pięknie ptaki śpiewały:)mam nadzieje ze wiosna nie zrobiła nam Prima aprilis:)
    Pozdrawiam z słonecznego OL:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie udekorowana :)
    U mnie w najciemniejszych zakamarkach takiej formy nie ma niestety...

    OdpowiedzUsuń