20 maj 2013

KARP ...

Wspominałam Wam  niedawno  o karpiu wyłowionym   przez  wędkarza  u nas   nad rzeka!
   Któregoś dnia   jechaliśmy  wzdłuż   kanału    na wycieczkę rowerowa  byliśmy światkami jak  akurat  wędkarz  wytężał siły ,by  go  wyjąc  z wody podbierakiem:).
Staliśmy i obserwowaliśmy w napięciu   ,walka była  zawzięta  :)ryba walczyła   dłuższa  chwile , oczywiście   musieliśmy  sfotografować   okaz.Tak  na oko biorąc  myślę,ze mógł ważyć ok 3kg.
 Pstryknęliśmy  wędkarzowi  na pamiątkę   fotkę  z jego trofeum  i  zaraz potem rybka odzyskała wolność:)
Sprawdzilam  i  myślę  ze   jest to
Schuppenkarpfen nazwa polska- Sazan karp




 A to już  karp królewski ,którego filetuje i przygotowuje na święta w migdałach


 1.filetuje karpia
2.myje i  obsuszam ręcznikiem papierowym
3.sole pieprze ,ścieram skórkę z cytryny   zostawiam   na ok 1h w lodowce.
4.Przygotowuje jajko roztrzepane z sola i pieprzem,mąkę     na osobnym talerzyku i  płatki migdałów. 
5.filet obtaczam w jajku następnie od strony skory obtaczam w mace  ,a od strony mięsa   obtaczam w migdałach.
6.Smażę na klarowanym maśle na zloty kolor.
7.Przekładam   filety  na  blaszkę wyłożoną pergaminem i dopiekam w piekarniku ok 30min -180st

 Smakuje obłędnie!
 Zrumienione  i chrupiące  płatki migdałów smakują bosko z  delikatnym  mięskiem karpia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz