21 maj 2013

PORY ZAPIEKANE POD BESZAMELEM W TOWARZYSTWIE BIALYCH SZPARAG

Ten przepis    chodził za mną   jakiś czas, i  nie mogłam     się zebrać, by go zrobić,ale gdy  Małgorzata    zorganizowała konkurs 
 wiedziałam   od razu  co przygotuje:) oczywiscie  jak to ja, trochę przepis zmodyfikowałam:),bo do towarzystwa  porom   dołożyłam białe szparagi:),które uwielbiam  a że , sezon trwa  szparagi goszczą   w mojej kuchni  na co dzień.



Wykorzystałam pory które, użyłam  przy gotowaniu rosołu na obiad,ugotowane  al dente przełożyłam do  naczynia żaroodpornego , zalałam odrobina rosołu i dusiłam w piekarniku razem z białymi szparagami, pod folia.
 Aromaty ładnie  się połączyły i stworzyły  ze sobą niesamowita kompozycje smakowa.

 Przygotowałam beszamel  

1 łyżkę   masła
2 łyżki maki
ok 1/2 szklanki  maki  

Sos doprawiłam 1 ząbkiem czosnku wędzonego,odrobina świeżej lawendy sola i pieprzem.
Wszystko zalałam  beszamelem posypałam
serem Gruyere  to ten sam ,którego użyłam  do zupy cebulowej. Cześć szparag wyłożyłam na wierzch i  wszystko zapiekłam  na złoty  kolor.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz