30 paź 2013

Gęsina na św Marcina

Witajcie kochani

Nie długo będziemy obchodzić  dzień św Marcina ,zaczną się  wypieki  rogali Marcińskich itp.
Dzień Świętego Marcina w Kościele katolickim obchodzone jest  
11 listopada ,tu muszę  wspomnieć że,  św Marcin jest patronem mojego rodzinnego miasta.
Bydgoszcz   bo o niej mowa  jest  tez jednym z  miast posiadających  obowiązkową  oprawę liturgiczna tego święta.

 św Marcin jest  patronem dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy.
atrybutami jego jest:
dzban, gęś, koń, księga, model kościoła, dwa psy lub żebrak u jego stóp, płaszcz rozcięty na pół.






 ********---------*********

Nie dawno z okazji tego zbliżającego się święta 
otrzymałam mail z zaproszeniem:
" chciałabym zaprosić Panią do konkursu kulinarnego organizowanego przez
Restaurację , Liczę na to, że moja propozycja zainteresuje Panią:"
 Na najlepszy przepis z gęsiną w roli głównej. 
organizowany przez jedna z Warszawskich restauracji:)
Nagrodzone danie zostanie umieszczone w menu restauracji z podanym
imieniem i nazwiskiem autora oraz adresem bloga
a
Autor najsmaczniejszego przepisu otrzyma
zaproszenie na kolację dla 2 osób o wartości 200 zł do wykorzystania w
Restauracji 
oraz
 będzie miał możliwość wzięcia udziału
w prapremierowym panelu degustacyjnym wprowadzającym menu z gęsiną do
naszej restauracji, wraz z zaproszonymi przez nas gośćmi: przyjaciółmi
i ambasadorami restauracji. 
Oczywiście z przyjemnością wzięłam udział w konkursie a dziś, chce się podzielić z Wami tym właśnie przepisem ,który przygotowałam specjalnie na konkurs!
Nieskoromnie przyznam że,  smakuje  fantastycznie:)i gorąco polecam:)


Pierś gęsia marynowana w skórce pomarańczowej z rozmarynem,  
karmelizowane  szalotki i pomarańcz  w  Sherry i  sos pomarańczowy aromatyzowany rozmarynem.

Pierś gęsia
Skórę   nacinam w kratkę  tak by nie uszkodzić mięsa,w Moździerzu rozcieram sol morska z świeżymi listkami rozmarynu , świeżo starta skorka z pomarańczy i pieprzem. Powstałą  mieszanka nacieram pierś  i odstawiam do lodówki na min 2 h.
Na rozgrzanej patelni smażę pierś  najpierw od strony skory ok 3min,następnie  przekładam na druga stronę i smażę  również ok 3min.Po tym czasie zawijam pierś  w folie aluminiowa i wkładam do piekarnika na 10min w temperaturę 190st
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalam by pierś  odpoczęła, następnie kroje na plastry.
 3 polówki szalotek i 3 filety z pomarańczy 
karmelizuje na patelni w SHERRY Medium Dry .
(szalotka  szkli się na początku a sherry stopniowo się redukuje ,po czym szalotki  karmelizują się  w gęstniejącym sherry.)
Sos pomarańczowy -
redukuje sok z 1 pomarańczy z 0.50ml sherry z świeżymi listkami rozmarynu,dodaje szczyptę  soli morskiej  na koniec.
(gotowy sos przelewam przez sitko by pozbyć się wygotowanych  listków rozmarynu,używamy listków bo to one nadają aromatu)

                    
             Smacznego!   

8 komentarzy:

  1. pycha, raz jadłam gęsinę w kapuście i smaczna była:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak Gęsina jest bardzo smaczna,a do tego jest najzdrowszym mięsem.Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Jeśli chodzi o mnie, to za kaczką i gęsina nie przepadam. Ale Twojemu daniu niczego nie brakuje, wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O wow, ślinotoku dostałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę tutaj zaglądała częściej. co przepis to lepszy... obserwuję i zostaje na dłużej. Zapraszam do siebie w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)dziękuje, ciesze się bardzo ze spodobało Ci się u mnie:)Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. ASIUNIA GRATULUJE :)))))))))))))))))))))))

    Kreseczki ;))))))))))))))

    wow

    OdpowiedzUsuń