31 paź 2013

PIECZONE JABLKA FASZEROWANE BAKALIAMI Z SOSEM KARMELOWYM POSYPANE GRUBO TLUCZONYMI ZIARNAMI KAKAOWCA


Witajcie moi drodzy 

Mam dla Was   propozycje na  coś  słodkiego,
pysznego i szybkiego:)
Spełnia role  deseru jak i śniadania :)jednym słowem coś genialnego:)
Powiecie że,  to  zwykła owsianka z owocami:),nic  bardziej mylnego:)sami spróbujcie:)



Potrzebujemy

4 jabłka najlepiej gatunek bardziej kwaśny
2 łyżki rodzynek
1 łyżka migdałów obranych ze skorki 
1 łyżka orzechów  włoskich
 Pol szklanki płatków  owsianych
4 nasiona kakao- niekoniecznie
rum biały
2 łyżki cukru  białego
ok  50ml śmietanki słodkiej 30%
1 łyżeczka masła
ziarenka z polowy laski wanilii



1.Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne ,tak by  nie przebić jabłka na wylot.
2. Z płatków owsianych gotujemy na  osolonej wodzie gęstą owsiankę.
3. Bakalie  zalewamy rumem i odstawiam na pol godziny by  naciągnęły
4. Łączymy owsiankę z bakaliami odlewając pozostały rum,wykorzystamy go w dalszej części:)
5. Faszerujemy jabłka ,zawijamy w papier do pieczenia  lub folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na 20 min w
temp. 200st.
6.  Przygotowujemy sos karmelowy 
rozgrzewamy cukier z łyżką wody i mieszamy do momentu aż zrobi się zloty dodajemy masło i śmietankę cały czas mieszając, na koniec dodajemy rum, który nam został i wanilie.
7. Na talerzu  gotowe jabłka polewamy   sosem karmelowym i posypujemy grubo potłuczonymi
ziarnami kakaowca,które nadają specyficznego smaku,wbrew pozorom ziarna smakują inaczej i smak rożni się od smaku  sproszkowanego  kakao.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię pieczone jabłuszka bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne na pewno, uwielbiam jabłka w każdej postaci, ale faszerowanych jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam takie faszerowane jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj kochana podkradam przepis by je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podkradaj moja droga,podkradaj!:) życzę pysznego pałaszowania:)

      Usuń