5 lis 2013

Grünkohl- Regionalne danie z Północnych Niemiec


Witajcie kochani :) 
 Dziś pokaże Wam danie kuchni niemieckiej
Sama poznałam je dopiero gdy tu zamieszkałam.
Jest nie możliwym nie zetknąć się z tym daniem  będąc w północnych Niemczech o tej właśnie porze roku:)
Jest tak popularne jak nasz polski bigos:)




 Jarmuż 
roślina  należąca do rodziny kapustowatych.
Zbierana po pierwszych przymrozkach, to pożywne warzywo zawiera  silne przeciwutleniacze jest też bogate  w witaminy K,C,luteinę,B-karoten i wapno . 
Podobnie jak brokuły  i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan  związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

***********
W sklepach i marketach dostępny sezonowo w postaci mrożonej lub w puszkach i słoikach.
Rzadziej i trudniej dostępny w postaci świeżej palmy ,jedynie  od  Bauer-a, na targu organizowanym z okazji święta Grünkohlu.
Ja właśnie swój kupiłam na takim targu


 Wujek Google 
podaje informacje że, jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich , portugalskich i brazylijskich,co  jest nie do końca precyzyjne ,ponieważ Jarmuż jest także bardzo  popularnym warzywem w północnych Niemczech.
W moim mieście zwany  Palma  Oldenburska:)
Właśnie  rozpoczął się sezon na   Grünkohl:)Gdzie się nie idzie wszędzie gotuje się to smaczne danie,sklepy  oferują szeroki asortyment wszystkich potrzebnych składników do tego dania.
Restauracje w kartach menu również proponują Grünkohl 

********
 I jak co roku u mnie w domu  gotujemy Grünkohl.
z ta różnicą że,
  ja się przyglądam a mistrzem ceremonii jest P,fotograf:)który jako pierwszy  zdradził mi tajniki  jak ugotować smaczny
Grünkohl
to już przerodziło się w nasza  tradycje:)hihi
**************

By ugotować Grünkohl według oryginalnej receptury
 potrzebujemy:

2.5kg jarmużu
100g  Hafer Grütze  -kasza owsiana
2kotlety Kasseler Nacken -wędzona karkówka z kością 
4szt Grützwurst Pinkel -kiełbasa Pinkel z kasza owsiana lub mięsem. 
2szt Mettenden wurst -kiełbasa wędzona grubo mielona 
200g -Bauchspeck geräuchert -boczek wędzony
 100g smalcu
2 cebule średniej wielkości zrumienionej
sol i pieprz
gałka muszkatołowa 
 2 łyżkę musztardy stołowej

Jesli mamy świeży jarmuż który nie zdążył przemarznąć,koniecznie musimy go zmrozić wkładając do zamrażalki.Straci swoja goryczkę.
Jeśli gotujemy Grünkohl  musimy pamiętać by gotować jarmuż nie przykrywając garnka pokrywka, z jarmużu wydobędzie się gorycz ,inaczej danie będzie nie smaczne i gorzkie.


Dno garnka wykładamy  mięsem (karkówką wędzoną i boczkiem),przykrywamy posiekanym jarmużem podlewamy woda i gotujemy ok 1.5h  na małym ogniu.
W trakcie gotowania w miarę potrzeby podlewamy woda.
Po tym czasie dosypujemy kasze, posiekana cebule i mieszamy.
 Na wierzch układamy kiełbasę  i gotujemy kolejna godzinę,po czym gdy mięso jest miękkie wykładamy je  na talerz.
 Grünkohl  doprawiamy sola pieprzem  i gałką muszkatołową i musztarda
 podajemy z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem musztardy.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadlam tego warzywka, może kiedy uda mi się zdobyć u nas, wtedy spróbuję zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zapytać mojego M czy u nich też to jedzą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) znać to na pewno znają:) jeśli rodzina twojego M pochodzi z Niemiec północnych:),a czy jedzą ? stawiam na to ze tak !:)jak to rodowici Niemcy:),choć jedzą to danie nie tylko oni:) bo jest po prostu smaczne:)pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Uwielbiam tu zaglądać, bo jak zwykle jest przepyszny post :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)dziękuję ciesze się z tego bardzo bardzo:)Pozdrawiam również serdecznie

      Usuń
  4. o, a ja właśnie mam jarmuż w ogródku, w tym roku postanowiliśmy poeksperymentować, więc Twój przepis dla nas jak najbardziej na czasie, tylko nie wiem czy pozostałe składniki równie łatwo dostać w Polsce jak w Niemczech? będę się rozglądać w sklepach

    OdpowiedzUsuń