16 lis 2013

MARMOLADA ŚLIWKOWA Z AMARETTO I KOLOROWYM PIEPRZEM


Witajcie :)

Dziś mam dla Was przepis na marmoladę śliwkową.
Nie są to powidła ,nie jest to również  śliwkowa nutella.
Marmolada ma idealna konsystencje jest gęsta a po przestudzeniu można  ją prawie że kroić nożem.

Mocny skoncentrowany smak  naszych polskich węgierek   wzbogaciłam Amaretto,cynamonem ,gwiazdka anyżu  i świeżo zmielonym pieprzem .
Idealna do przełożenia świątecznego piernika:),daje się fajnie smarować:).




1l suszonych śliwek
1 laska cynamonu 
1 gwiazdka anyżu
1 szklanka cukru 
1 szklanka wody 
50ml Amaretto
 pieprz kolorowy

1.Śliwki suszone zalewam woda i na małym ogniu pod przykryciem gotuje.Dodaje też laskę cynamonu i anyż.
2.W drugim garnuszku gotuje syrop z cukru i wody gotuje na małym ogniu do momentu gdy się zredukuje  się o polowe i zrobi się gesty.
3.Usuwam  ze śliwek wygotowane przyprawy i dolewam do nich  syrop.
Wszystko razem smażę na małym ogniu cały czas mieszając
Następnie miksuje całość blenderem na gładko.
Na koniec dolewam likier Amaretto  i doprawiam pieprzem.
4. Przekładam do wyparzonych słoiczków i pasteryzuje ok 30min.


Smacznego!

 

5 komentarzy:

  1. musi być pyszne takie połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to musi być aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam ten zapach... Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis, piękne zdjęcie. U mnie takie cudne słoiczki do piernika gotowe czekają grudnia:-)))

    OdpowiedzUsuń