24 gru 2013

ŚLĄSKIE MAKÓWKI -MAKIEŁKI i POZOSTALE DANIA WIGILIJNE W MOIM DOMU


 Witajcie  kochani:)

Cały  dzień spędziłam w kuchni kończąc przygotowania
 do jutrzejszej kolacji Wigilijnej
 To moja ostatnia propozycja  świąteczna.
Życzę Wam Wesołych,Ciepłych Rodzinnych Świąt
 Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia wkrótce:)




Na Śląsku jadano je podczas Wigilii prawdopodobnie już na pocztu XIX wieku.



U mnie na stole wigilijnym od 7 lat :)odkąd przygotowuje Wigilie we własnym domu.
 Wpisała  się na stale na listę naszych potraw Wigilijnych z uwagi na to że, taka makówkę przygotowywała babcia mojego męża pochodząca z Zabrza.
Większość potraw  które, przygotowuje są to potrawy z  mojego rodzinnego domu i takie które przygotowujemy raz do roku na ten jedyny świąteczny dzień
cześć z nich jest 
 wyjątkowa :) bo czeka się na nie cały rok:)
a swoja droga zauważyliście że te same dania w ciągu roku nie smakują tak samo:)jak te na wigilijnym stole:)to jest właśnie ta magia świąt :)uwielbiam ja i to oczekiwanie cały rok  na pierożka z kapusta i grzybami:)

 a na stole Wigilijnym nie może zabraknąć: 
-barszcz czerwony postny   z uszkami z kapusta i grzybami leśnymi
gotowany na burakach ,z dodatkiem jabłek i suszonych grzybów.


-zupa grzybowa

 
-zupa owocowa(wiśniowa) z makaronem,
- pierogi z grzybami i kapusta,
  -karp w panierce z migdałów smażony
  na klarowanym maśle


-z ziemniakami
 i 
-surówka z białej kapusty,
-sałatka jarzynowa ze śledziem, 
 -kostka piernikowa w polewie czekoladowej 
w tym roku Piernik Staropolski


  --***---
-śledzie z buraczkiem pieczonymi jabłkiem na pierzynce z bitej śmietany z chrzanem.

-śledzie w oleju z cebulka
-sałatka jarzynowa tradycyjna ,
-makowiec zwijany drożdżowy
szarlotka na kruchym spodzie

 Do listy 
doszły dania z domu męża:)
 -makówka:)

-groch z kapusta  
-kompot z suszu 
---*****----
 Do makówki użyliśmy
-białe  pieczywo tostowe ,
(mogą być bułki słodkie lub zwykle bułki pszenne)
-200g maku 
(sparzonego i 3 krotnie zmielonego) 
rodzynki
migdały
orzechy włoskie
wiórki kokosowe
skorka  pomarańczowa kandyzowana
200g miodu 
2 łyżki roztopionego masła 
2 szklanki mleka
 
Mleko podgrzewam z masłem i cukrem waniliowym.
Mak łączę z bakaliami,miodem i częścią mleka.
Pieczywo obkrawam ze skórek i miąższem wykładam dno naczynia.
Zalewam pozostałą  częścią mleka,przykrywam warstwa maku z bakaliami, robię tak do wykończenia składników.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz