18 mar 2014

Niemiecki zwiebelkuchen czy Lubelski cebularz?


Witajcie:)
Dziś przysmak znany w całych Niemczech ,jednak najbardziej popularny w regionach, gdzie znaleźć  można winnice jak Baden,Rhein,Mosel,Saar.



Obowiązkowo do tego niemieckiego  "cebularza"serwowane jest Federweißer, nazywane też ( neuer Wein,Junger Wein )
Jest to częściowo sfermentowany moszcz z winogron, który zawiera zrównoważoną ilość alkoholu cukru i kwasow. 
Jest to półprodukt powstały podczas produkcji wina, który nadaje się do spożycia już kilka dni po rozpoczęciu fermentacji  moszczu.
Zawartość alkoholu to 4–10% 
Burčák(burczaak) bo tak się nazywa,pija się tez na Morawach,Słowacji iAustrii pod nazwa Sturm.
Na rynku pojawia się głównie burczaak z białych winogron. Dobry burczaak jest koloru jasno żółtego, jest bardziej lub mniej zanieczyszczony mętem fermentacyjnym. Nie zawiera jednak żadnych mechanicznych zanieczyszczeń ani dużych skupisk drożdży. 
 Istnieje też czerwony burczak z czerwonych winogron, ale jest bardzo rzadki.

 Idealne na pierwsze pikniki:)

 ciasto na 6 cebularzy
300g maki
1 jajo
70ml oliwy
ok 150ml wody letniej
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
10g drożdży
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru

farsz
  3 cebule
bekon wędzony
tymianek
To moja light wersja:)
orginalnie 
zeszkoloną cebulkę z bekonem,do ktorej po przestudzeniu dodaje się roztrzepane jajo i smietankę.Taka masą zalewa się wyrosnięte ciasto i piecze.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Och Ty kusicielko! Wyglada pieknie i pysznie, a ja tu taka glodna siedze:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam cebularze czy to niemieckie, czy polskie czy włoską focaccie z cebulą, ale te Twoje apetycznie się prezentują:) i ciekawe jak smakują z Federweißer, na pewno niebo w gębie mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Chyba to niemiecka wersja bo lubelski cebularz jest bez boczku tylko z makiem :)

    OdpowiedzUsuń