8 maj 2014

Krupnik

Witajcie :)
Chodziła za mną ochota na krupnik taki domowy z suszonymi grzybkami, dużą  iloscią włoszczyzny i lubczyku, które nadają  zupie ten charakterystyczny smak.
Oczywiście zupa ma tez własciwą sobie kleistość dzięki kaszy ktorą nazywa się  krupami znanymi juz w średniowiecznej Polsce  z tąd nazwa krupnik.
Użyłam pęczaku który jest najbardziej bogaty w wartości odżywcze,lubie też gdy ziarnka są wyczuwalne w zupie.



Ugotowałam wywar mięsny  wieprzowo-drobiowy
Żeberko oraz szyjki i skrzydełka drobiowe
3 duże marchewki
pol selera pokrojonego w Kostkę
1 por
3 cebulki pieczone 
grzybki suszone
natka pietruszki 
sol
Gdy wywar był gotowy dodałam 
150g pęczaku
i ugotowane w kostkę 3 ziemniaki
na koniec doprawiłam solidną  garścią swieżo posiekanego lubczyku i pieprzem 

Smacznego!

2 komentarze: