11 maj 2014

Sernik z Ricotty na orzechowym spodzie z czekoladowym ganache oprószony orzechowymi ciasteczkami.

Witajcie :)
Przygotowałam na weekend serniczek tak delikatny jak mgiełka,nie za słodki bo, z sera ricotta który sam w sobie ma słonawy posmak,co świetnie podbija słodycz orzechowego spodu i aromatu prawdziwej wanilii w masie serowej.


ciasto na formę 18cm
50g mąki 
4 łyżki (50 g)orzechów włoskich zmielonych
2łyżki ciemnego  kakao w proszku).
1 jajo
50g cukru
100 g masła zimnego
ciasto wstawiam do zamrażalnika na 30min

masa serowa
750g serka Ricotta Galbani
50g bezy waniliowej 
lub cukier
3 łyżki cukru 
2 jaja XL dałam z wolnego wybiegu-bio
ziarenka z 1 laski wanilii
2 ścięte łyżki mączki ziemniaczanej



Wszystkie składniki połączyłam  mikserem razem z całymi jajkami. Nie ubijałam piany.
Masę wylałam do formy o średnicy 18cm na wyłożony spod.
Piekłam w kąpieli wodnej w niskiej temperaturze 150st 90min
 Po przestudzeniu w piekarniku wstawiłam do lodówki na noc.
rano przygotowałam
 Genache
kakao 4łyżki
odrobina wody tyle by powstał gęsty sos
1łyżka masła
wszystko połączyłam  trzymając na delikatnym ogniu.
 z pozostałego ciasta upiekłam ciasteczka, które pokruszyłam na wierzch na warstwie genache.

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam sernik z ricotty, pyszny delikatny mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey, bo mi przez te Twoje (boskie) przepisy skali na wadze zabraknie :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi hey Madziu:) rozumie Cię doskonale:)ale co tam, raz nie zawsze.Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Wyglądają i zapewne smakujà cudownie!

    Zapraszam na nowo powstałego bloga! :)
    www.fitnessie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety to musi być po prostu wspaniałe!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, taki wysoki i elegancki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć Asiu! :)
    Zmieniłam adres mojego bloga na www.paczekwkuchni.blogspot.com
    Zapraszam!
    PS. Dzisiaj mam zamiar wykorzystać w kuchńi Twój przepis... Mmm pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieki za info:) zastanawialam sie wlasnie bo probowalam wejsc do Ciebie:)i nie odnajdywalo bloga.Polecam bedziesz zachwycona:)

      Usuń
  7. Hmm, takiego nie jadłam jeszcze. Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajeczne ciasto. :) Ja jestem leniwa i chyba dlatego nigdy nie piekłam w wodnej kąpieli. :D

    OdpowiedzUsuń