13 wrz 2014

Pomidory suszone w oliwie aromatyzowanej tymiankiem srebrnym z Prowansji i pesto sycylijskie

Witajcie:)
Pomidory latem są słodkie i bardzo zdrowe,te dostępne w sklepach zimą niekoniecznie są smaczne i zdrowe:(.
Dlatego teraz jest ten czas,by pomyśleć po co będziemy sięgać do spiżarki w zimowe dni.
Pomidory suszone to idealne rozwiązanie!





Na 3 słoiczki potrzebujemy:
3kg pomidorów ok 30szt
użyłam pomidory zwyczajne-  jadalny(Strauchtomaten) 
oliwa z oliwek aromatyzowaną tymiankiem,czosnkiem i chilli
olej rzepakowy
sos balsamico
sol 


1.Pomidory umyć poprzekrawać na pól ,powycinać szypółki i ukladać na blaszce na papierze do pieczenia.
2.Piekarnik(moj elekktryczny) nastawić na 50stopni  i suszyć przy uchylonych drzwiczkach ok 5-6 h.
 3.Posolić pomidory suszyć kolejne 5-6h
Suszyłam bez termoobiegu.

4.olej rzepakowy podgrzać w garnku ciepłym zalać pomidory i odstawić do przestudzenia..Po tym czasie usunąć z pomidorów luźne już skórki.
5.Tak przygotowane pomidory skropić 3 łyżkami sosu balsamico przyprawić tymiankem.
6.Wypełnić nimi wyparzone słoiczki do3/4 wysokości.
6a.Jeśli pomidory przeznaczamy do bieżącego zużycia
 zalewamy oliwą aromatyzowaną i wstawiamy w ciemne miejsce np: szafka .
6b.Jeśli słoiczki  chcemy przechowywać przez zime 
zalewamy podgrzanym olejem tak by przykrył pomidory.
(Dokładamy czosnek i zioła.)
 Odwracamy do góry dnem.Jeśli wieczka się nie wciagną pasteryzujemy ok15-30min. 


Z takich pomidorów można przygotować pesto sycylijskie (rosso)
miksuje całe pomidory suszone  razem ze skórką.
Jednak w tym przypadku bazylie jak i ser  dodaje swieżą w  momencie gdy otworzymy słoiczek do użycia.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mnie skusiłaś tak bardzo zachciało mi się przyrządzić coś takiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)to ja życze przyjemnosci w kuchni;)pozdrawiam serdecznie Marzenko

      Usuń
  3. Będę się powtarzać, ale potrafisz tak pięknie ustroić, ułożyć wszystko, naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje slicznie Angeliko:)bardzo to mile,ciesze się że, moja praca sie podoba,Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Jak pięknie wyglądają te Twoje pomidorki! Moje już też w słoikach, przepis wrzucę za kilka dni. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń