7 paź 2014

Cebula duszona z figami,sosem balsamico i tymiankiem z Prowansji


Witajcie:)
Danie inspirowane wakacjami,które spędziłam w Prowansji,choć mineło 2 miesiące od powrotu w dalszym ciągu widać ostatnie ślady  opalenizny na skórze a z kuchni dochodzą zapachy Prowansji  przez  które przewijają się  jej smaki i kolory.
Duszona cebula z miodem
Aromatyczny tymianek, słodkie figi do tego pajda świeżego pieczywa :)



na 1 porcje
2cebule pokrojone w krążki lub piórka
olej 
1łyżka masła
2 figi 
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu balsamico 
sól
zielony pieprz 
tymianek  

Cebule dusić na olelu, ,podlać delikatnie wodą,gdy będzie miękka doprawić sosem balsamico,miodem ,solą i pieprzem.
 Dołożyć pokrojone figi,na koniec dodać masło i  swieży tyminek.
Podawać z bagietką lub chlebem. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz