11 gru 2014

"Dresdner Christstollen "-Stollen niemieckie ciasto Bożonarodzeniowe


Witajcie:)
Stollen to pyszne niemieckie ciasto Bożonarodzeniowe.
Oryginalne i sygnowane  made by hand jest wypiekane według starej drezdeńskiej receptury w zakładach
" Dr. Quendt"
 Drezdeńskie ciasto bożonarodzeniowe
"Dresdner Christstollen "jest po raz pierwszy wspomniane w dokumentach w roku 1474.







500g mąki 
42g drożdży
80g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
150g masła
150g mleka
 100g rodzynek koryntek
100g rodzynek sułtanek
100g migdałów posiekanych (bez skórek)
40g skórki cytrynowej kandyzowanej
40g kandyzowana-skórka-pomarańczowa. 
przyprawy do Stollen:
esencja cynamonowa ,cukier waniliowy,goździk,gałka muszkatołowa
dodatkowo:
150ml rumu
100g masła rozgrzanego do posmarowania ciasta
cukier puder

Oryginalny przepis pochodzi z Drezna. Pierwsza oficjalna wzmianka o tym cieście pochodzi z 1474 roku. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3256/stollen---orygnialny-przepis-z-drezna#sthash.k0gqX98j.dpuf

Oryginalny przepis pochodzi z Drezna. Pierwsza oficjalna wzmianka o tym cieście pochodzi z 1474 roku. Oryginalne Stollen produkowane jest po dzień dzisiejszy w Dreznie przez zaledwie 150 piekarzy. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3256/stollen---orygnialny-przepis-z-drezna#sthash.xQa4Ze3y.dpuf
Mąke  przesiać do misy,dodać zaczyn drożdżowy,cukier,miękkie masło,jajko ,sól.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Rodzynki namoczyć w rumie.
Migdały posiekać.
Bakalie połączyć z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na kwadrat wysypać na ciasto bakalie i połączyć z ciastem.
Można też zrobić  wersje z marcepanem wtenczas formujemy wałek z marcepanu i zawijamy w ciasto,uformować charakterystyczny kształt i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze175 st 50min.
Jeszcze ciepłe ciasto posmarować obficie rozgrzanym masłem i posypać cukrem pudrem równie obficie.
Zawijamy ciasto w folie i odkładamy np: do spiżarki aby zmiękkło.
Stollen  po upieczeniu jest twardy i zbity.
Ciasto może leżeć nawet do 6 miesięcy a minimum 4-5 tygodni.
Jednak
 powiem Wam że, już na drugi dzień po upieczeniu  smakuje  cudownie:)
Polecam gorąco :)



Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z Drezna. Pierwsza oficjalna wzmianka o tym cieście pochodzi z 1474 roku. Oryginalne Stollen produkowane jest po dzień dzisiejszy w Dreznie przez zaledwie 150 piekarzy. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3256/stollen---orygnialny-przepis-z-drezna#sthash.xQa4Ze3y.dpuf

1 komentarz: