23 sie 2015

Japoński sernik czekoladowy z 3 składników (suflet serowy)


 Witajcie:)
Jakiś czas temu w sieci  głośno było o "japońskim serniku",a to za sprawą jednej dziewczyny, która w krótkim filmiku pokazała jak zrobić najszybszy sernik świata:)



Filmik zrobił furorę według mnie z dwóch powodów :nie tylko ze względu na: ilość składników,
ale też ze względu  na :nazwanie tego japońskiego wypieku sernikiem.
Sernik jest polskim wypiekiem tradycyjnym,obowiązkowym i tylko ten spełniający wymagania smakuje w ten odpowiedni i  konkretny sposób:)
Już samo słowo  SERNIK w polskim  przekonaniu zobowiązuję :)
 Receptury  na niego często krążą z pokolenia na pokolenie i często też opierają się na konkretnym rodzaju sera jego przygotowaniu,  ilości jaj i dodatkowych składnikach też nie bez znaczenia.

Dlatego skuszeni obietnicą jaką zawiera w sobie już samo słowo SERNIK
 Wszystkie blogerki zaczęły piec w nadzieji  odnalezienia sernika idealnego,tzn szybkiego,taniego,idealnie puszystego jednym słowem niepowtarzalnego:)
Upiekłam więc  też  i tak jak myślałam:
Wszystko ładnie pięknie,jednak  nie nazwałabym japońskiego wypieku sernikiem!
raczej
 sufletem serowym
Dlatego zapraszam Was
 na
 szybki i smaczny suflet serowy:)


na blaszkę 18cm
6 jaj
250g serka Ricotta
250g czekolady Milka 
 Boki formy i dno wysmarować masłem.Boki wyłożyć szerokim paskiem z papieru do pieczenia.Tak by wychodził dużo po za blaszkę.
Z zewnątrz owinąć szczelnie  formę  folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać do temp 170st,wstawić blaszkę z wodą.
Czekoladę rozgrzać w kąpieli wodnej,połączyć z żółtkami i serkiem.
Białka  ubić na sztywno, partiami delikatnie łopatką łączyć z masą serową.
Przygotowana masę wlać do formy. 
Formę postawić na blaszce z wodą i piec 15min 1 170st,po czym zmniejszyć temp do 150 i piec jeszcze 35 min
Po 20 minutach można wyjąc z piekarnika.
Nie opadł nawet minimalnie:)

Smacznego!



 









4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa jestem, jak on smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bardziej suflet, jednak to jeszcze bardziej mnie zachęca :) Wygląda pysznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwał, tak zwał ;) Wygląda bajecznie i z rozkoszą bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, a po przekrojeniu jeszcze lepszy:)

    OdpowiedzUsuń