9 sty 2017

Jagodzianki



Witajcie 
Choć na jagody musimy jeszcze trochę zaczekać,aż pojawia się w lesie to mimo tego ja dziś zapraszam Was na pyszne jagodzianki.
Użyłam mrożonych z których przygotowałam konfiturę do nadziania słodkich drożdżowych bułeczek.



 Na 16 sztuk

500g mąki
150g cukru
20g drożdży świeżych
300ml mleka
2 żółtka
szczypta soli
100g masła roztopionego
esencja waniliowa  

Lukier
200g cukru pudru
sok z cytryny ok 1 lyzeczki
gorącą woda -tyle by podczas ucierania otrzymać gładką białą pomadę lukrową

dodatkowo:
ok 150g konfitury z jagód.


Wyrobić ciasto z wszystkich składników,masło wmasować na końcu w wyrobione ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na równe 60g części które uformować w kulkę.
W reku rozciągnąć na dłoni .Na środek położyć łyżeczkę konfitury jagodowej.
Brzegi skleić podobnie jak przy robieniu pierogów.Cala bułeczkę delikatnie ale energicznie przeturlać po blacie, by nadać jej owalny kształt.
Ułożyć na blaszce łączeniem do spodu.Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temp 180-200 ok 20min
Jeszcze gorące polać lukrem. 

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Boskie! Trochę lata w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak lato zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm, jagodzianki o tej porze roku, kawałeczek lata w ten mroźny czas!

    OdpowiedzUsuń
  4. ჩვენ გთავაზობთ სამკურნალო სხვადასხვა ჯანმრთელობის პრობლემები, გამოყენებით ნარკოტიკების, რომ უკვე მიეწოდება მარცვლეულის შეიძლება დაავადების განკურნება მთლიანად.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń