17 cze 2017

Jabłkowy przekładaniec


Witajcie:)
Proste,smaczne i efektowne.Masa jabłkowa na kruchym spodzie z warstwą czekoladowych kruchych wiórek, przełożona masą budyniowo-galaretkową.



Ciasto na formę keksówkę 10x22
z podwójnych proporcji  ciasto na formę o bokach
 22x34cm

300g mąki
100g cukru
3 żółtka
125 g zimnego masła 
2 łyżki gęstego kwaśnego jogurtu naturalnego 0.5%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Połączyć składniki na stolnicy.2/3 ciasta wyłożyć po równo  na dwie jednakowe blaszki wcześniej wyłożone papierem do pieczenia.Pozostałą cześć połączyć z kakao i włożyć do zamrażalki owiniętą  w folie spożywczą na min 30 min.


dodatkowo:
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
 2 łyżki kakao ciemnego
1 łyżka skorki pomarańczowej 
800g jabłek (po obraniu)
sok z połowy  cytryny.

Jabłka obrać pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny i smażyć  w garnku z cukrem waniliowym,cynamonem i skorą pomarańczową. 
Przestudzoną masę jabłkową wyłożyć na dwa ciasta jasne na blaszkach.Na wierzch na tarce o grubych oczkach  zetrzeć ciasto ciemne.
 Tak przygotowane  wstawić do piekarnika na ok 40 min w temperaturze 190 st
Po upieczeniu wystudzić i przygotować masę  budyniową 

masa budyniowa
350ml mleka 
1 łyżka masła
30g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki  cukru waniliowego
Z podanych składników ugotować budyń. 

dodatkowo :w
100ml wrzątku rozpuścić
1 galaretkę cytrynową lub agrestową 
u mnie brzoskwiniowa.

Do ciepłego jeszcze budyniu dołożyć rozpuszczona galaretkę ,dobrze połączyć ,przykryć folią, by wierzch nie zasechł.Gdy zacznie tężeć wylać na jedno ciasto i przykryć drugim.Tak przygotowane odstawić na noc do lodówki. 
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem ewentualnie przygotować pomadę z cukru pudru to już wedle gustu.

Smacznego!








    4 komentarze: