18 gru 2017

Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone

                                                                                                                                                                                                 
Panettone -to włoskie tradycyjne ciasto drożdżowe z rodznkami i innymi bakaliami  popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. 
Cała procedura przygotowania może wydawać się skomplikowana,jednak taka nie jest.
Przepis wymaga trochę czasu i cierpliwości:)

Z podanej porcji wystarczy na  dwie babki w formie o średnicy 18cm.
Używamy formy okrągłej jak do biszkoptu tyle,że wyższej .



1 etap:starter
80g mąki Manitoba lub 00
15g drożdzy
40ml wody letniej
Drożdze rozprowadzić w wodzie i połączyć z mąką.Odstawić w misce w ciepłe miejsce na ok 3h przykrywając folią spożywczą. 
Ja swój starter robiłam od razu w dużej misie od robota kuchennego.

2 etap:ciasto1

Po tym czasie wyrośniety starter łączymy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdzowego z kolejna porcją składnikow:

260 mąki
70g masła miękiego
70g cukru
2 żołtka
170 ml wody
Starter miksując koncowką hakiem łączymy z wodą i powoli dosypujemy mąke,dalej dodajemy żoltka.Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek wsypać cukier i mieszać do całkowitego połączenia się składnikow.
Następnie małymi porciami dodawać miękkie masło i wyrabiać ok 30min.Gdy ciasto będzie gładkie przykryć mise folią i odstawic ponownie w ciep łe miejsce az potroi objętosc na ok 3h.



3 etap
Następnie po wyrośnięciu  ponownie do łożyc kolejne składniki:
60g mąki 
20g rozpuszczonego masła
20g cukru
10g miodu
2 żołtka
3g soli
170g rodzynek(rodzynki namoczyłam w rumie)
15g skorki kandyzowanej pomarańczowej
 ekstrakt waniliowy
 Całe ciasto wyrobić  mikserem hakiem i połączyc razem z  klejną porcją 60g mąki  i miodem.
Doadać sol,gdy będzie odchodzić od ścianek dodać cukier i dokładnie wyrobić.Następnie dodać żołtka i ekstrakt.Gdy ponownie zacznie odchodzić od ścianek wlać przestudzone masło i wyrabiać ok 20min..
Dodać rodzynki i skorkę pomarańczową wyrobić dokładnie i przełożyć na stolnice formując kule.
Przykryć ściereczką bawełnianą na 45min i przełożyc do formy.
Odstawić do ponownego wyrastania na ok 6-8h w piekarniku z właczonym swiatłem.
Na dnie wstawić naczynie z wrzacą wodą.U mnie wyrastało ok 3h.
4 etap:Pieczenie
Piec nastepnie w temperaturze 180st 30-40min.
Zaras po wyjęciu ciasta  wbij w nie na wysokości 1/3 od spodu dwa długie patyczki i odwróconą babkę  do gory dnem zawies na brzegach  garnka tak,by babka zwisała we wnętrz garnka.
zapobiegnie to zapadnieciu sie babki.








6 komentarzy:

  1. Asiu bajeczne ciasto. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i rodziny na Święta i NR. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Really, this article is truly one of the best in the history of the article. I am an antique 'Article' collector and sometimes I read some new articles if I find it interesting. And I found this quite interesting and had to go into my collection.
    Very good job!
    agen domino99
    daftar idpro poker
    88dewa
    aktifqq
    armaniqq
    aslibandar
    aslidomino
    bandarkiu
    bandarq168
    bandarqq

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite ciastko, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń